Margherita pizza recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2010-10-27 08:48:51
        
        
        
        Margherita pizza
Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg Búza finom liszt
 - 5 dkg Búza rétes liszt
 - 1 darab M-es méretû Tyúktojás
 - 1 tasak Élesztõpor vagy 2dkg friss
 - 1 dl Extra szûz olíva olaj
 - 2 kávéskanál Konyhasó
 - 1 kávéskanál Szárított bazsalikom
 - 2 darab Babér levél
 - 0.1 kávéskanál Köménymag
 - 1 kávéskanál Szárított oregánó (szurokfû)
 - 1 kis doboz Sûrített paradicsom
 - 2 darab Paradicsom
 - 10 dkg Trappista Sajt
 - 10 dkg Füstölt Sajt
 - 1 darab kicsi Vöröshagyma
 - 1 evõkanál aprított Friss bazsalikom levél
 - 0.5 evõkanál Kristály cukor
 - 10 dkg Tehéntej 2,8%-os
 - 0.25 kávéskanál Szárított kakukkfû
 
Elkészítése:
A tojásokat elõveszem a hûtõbõl melegedni.
 
A lisztet egy kávéskanál sóval és a szárított bazsalikommal elkeverem. Az élesztõt vagy port langyos (testhõmérsékletû) tejben a cukorral felfuttatom.
Úgy szoktam csinálni, hogy mikróban megmelegítem a tejet egy bögrében és amikor az élesztõt és cukrot belekevertem, vissza dugom a mikróba és rácsukom az ajtót (nem indítom be!), hogy ne érje hideg és huzat, így nagyon gyorsan felfut.
 
Kezet mosok meleg vízzel (A meleg víz azoknak szól akiknek hideg mindig a kezük! A kelt tészta hideg kézzel gyúrva nem kel meg jól!).
A liszt keverékbe bele öntöm a felfutott élesztõs tejet, az olajat és a felütött langyos tojást. Alaposan összedagasztom. Ha túl kemény teszek még hozzá olajat, esetleg pár evõkanál vizet.
 
Addig kell dagasztani, amíg a tészta elválik az edény falától.
Amikor a tészta jó, megint bedugom a kikapcsolt mikróba, lefedem és rácsukom az ajtót, hogy melegen és huzat mentesen maradjon.
 
~30-40 perc alatt bedagad. Addig elkészítem a szószt a tetejére. Egy evõkanál olajon az apróra vágott hagymát üvegesre párolom, beleteszek egy kávéskanál sót, egy paradicsomkonzervet, másfél-kétszer annyi vizet (attól függõen milyen a sûrítési aránya), beledobom a két babér levelet, az õrölt köménymagot, oregánót, kakukkfüvet és fõzöm kb. 15-20 percet.
Lereszelem a sajtokat.
 
A sütõt elõmelegítem 200 fokra. Egy tepsi alját beolajozok, kilisztezek, majd a megkelt tésztát óvatosan kihúzkodom a tepsi méretére.
 
A szósszal a tésztát megkenem. Két megmosott paradicsomnak kivágom a csuma részét és vékonyan felszeletelem. Ráteszem a karikákat egyenletesen és megszóróm a reszelt sajttal. Ha van éppen, akkor teszek a tetejére néhány felaprított friss bazsalikom levelet vagy lehet szárítottal is szórni.
 
A sütõben ~20-25 percig sütöm vagy addig amíg a tészta már nem ragad a villához.
 
Nagyon finom házilag is elkészíthetõ pizza. Mindig dícsérik.
 
Jó étvágyat!
A lisztet egy kávéskanál sóval és a szárított bazsalikommal elkeverem. Az élesztõt vagy port langyos (testhõmérsékletû) tejben a cukorral felfuttatom.
Úgy szoktam csinálni, hogy mikróban megmelegítem a tejet egy bögrében és amikor az élesztõt és cukrot belekevertem, vissza dugom a mikróba és rácsukom az ajtót (nem indítom be!), hogy ne érje hideg és huzat, így nagyon gyorsan felfut.
Kezet mosok meleg vízzel (A meleg víz azoknak szól akiknek hideg mindig a kezük! A kelt tészta hideg kézzel gyúrva nem kel meg jól!).
A liszt keverékbe bele öntöm a felfutott élesztõs tejet, az olajat és a felütött langyos tojást. Alaposan összedagasztom. Ha túl kemény teszek még hozzá olajat, esetleg pár evõkanál vizet.
Addig kell dagasztani, amíg a tészta elválik az edény falától.
Amikor a tészta jó, megint bedugom a kikapcsolt mikróba, lefedem és rácsukom az ajtót, hogy melegen és huzat mentesen maradjon.
~30-40 perc alatt bedagad. Addig elkészítem a szószt a tetejére. Egy evõkanál olajon az apróra vágott hagymát üvegesre párolom, beleteszek egy kávéskanál sót, egy paradicsomkonzervet, másfél-kétszer annyi vizet (attól függõen milyen a sûrítési aránya), beledobom a két babér levelet, az õrölt köménymagot, oregánót, kakukkfüvet és fõzöm kb. 15-20 percet.
Lereszelem a sajtokat.
A sütõt elõmelegítem 200 fokra. Egy tepsi alját beolajozok, kilisztezek, majd a megkelt tésztát óvatosan kihúzkodom a tepsi méretére.
A szósszal a tésztát megkenem. Két megmosott paradicsomnak kivágom a csuma részét és vékonyan felszeletelem. Ráteszem a karikákat egyenletesen és megszóróm a reszelt sajttal. Ha van éppen, akkor teszek a tetejére néhány felaprított friss bazsalikom levelet vagy lehet szárítottal is szórni.
A sütõben ~20-25 percig sütöm vagy addig amíg a tészta már nem ragad a villához.
Nagyon finom házilag is elkészíthetõ pizza. Mindig dícsérik.
Jó étvágyat!
Margherita pizza kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
| Kalória | 626.71 kcal | 
| Fehérje | 21.24 g | 
| Szénhidrát | 50.66 g | 
| Zsír | 38.63 g | 
| Nátrium | 1.65 g | 
| Élelmi rost | 5.36 g | 
Tápanyag a teljes mennyiségben:
| Kalória | 2506.8 kcal | 
| Fehérje | 84.92 g | 
| Szénhidrát | 202.67 g | 
| Zsír | 154.51 g | 
| Nátrium | 6.63 g | 
| Élelmi rost | 21.43 g | 
Köszönjük a receptet Admin felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
    Kalória:626.71kcal31.3%
Fehérje:21.24g42.5%
Szénhidrát:50.66g18.8%
Zsír:38.63g55.2%
Élelmi rost:5.36g21.4%
Nátrium:1.65g68.8%
Címkék:Pizza
    Elkészítés ideje: ~1 óra
    
 

                                
További képek: