Májpástétommal töltött dagadó recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2015-08-03 18:08:56
Májpástétommal töltött dagadó
Hozzávalók 6 személyre:
- 30 dkg Csirke máj
- 5 darab M-es méretû Tyúktojás
- 1 darab kicsi Vöröshagyma
- 1 teáskanál Konyhasó
- 6 tekerésnyi õrölt Fekete bors
- 1 evõkanál Extra szûz olíva olaj
- 3 szelet Rozskenyér
- 1 kávéskanál Szárított tárkony
- 1 kávéskanál Szárított petrezselyem
- 0.2 kávéskanál Szárított rozmaring
- 0.2 kávéskanál Õrölt kömény
- 100 dkg Burgonya (krumpli)
- 80 dkg Sertés dagadó
Elkészítése:
Ehhez a fogáshoz én egyszerû párolt burgonyát készítettem, de bármi mással is tálalhatjuk.
Köret: a krumplit hámozzuk, kockázzuk és vaslapot alátéve kevéske olajon, ízlés szerinti sóval megpároljuk.
A töltött dagadó: a dagadóba nagy zsebet készítünk oly módon, hogy a lapos hús közepe táján megkeressük a hártyás-zsíros részt, majd egy hosszú vékony pengéjû késsel felszúrjuk és jobbra balra mozgatással, apró vágó mozdulatokkal kitágítjuk a rést. Nem baj ha kilukad, össze lehet tûzni hústûvel, hurkapálcával, vagy összevarrni cérnával.
A töltelékhez tegyünk fel 4 tojást fõni, az ötödik majd a keverék összetapasztásához kell. Miközben fõnek a tojások, tisztítsuk meg a májat, vágjuk le róla a túl zsíros hártyás részeket, majd alaposan mossuk át!
Egy hagymát vágjunk apróra és serpenyõben kevéske olajon pároljuk üvegesre, majd dobjuk rá a májat. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a többi zöldfûszert. (Az összetevõk közt megadott só és bors mennyisége elegendõ a hús külsejéhez és töltelékhez együttesen, de ez mindig ízlés dolga.) Fedjük le és 10 percig pároljuk, amíg a máj kicsit megkeményszik.
Tegyük félre pár percre amíg a tojásokat megpucoljuk és a kenyeret beáztatjuk, hogy ne legyen annyira forró, mert keveréskör összekapná a nyers tojást. A barnakenyeret áztassuk be annyi vízbe amennyi ellepi, majd 2-3 perc elteltével maroknyi adagonként alaposan nyomkodjuk ki.
Egy robotgép segítségével (vagy villával, de úgy darabosabb lesz és lassabb) készítsünk masszát a fõtt tojásból, a kinyomkodott kenyerekbõl és a fûszeres májból. az egy félretett nyers tojást is hozzá kell adni, az ne maradjon le, mert nagyon szét fog esni a töltelék.
A masszával töltsük meg a dagadót és a végét tûzzük össze. Egy lapos tepsit megkenhetünk (ez szabadon választható és a tepsitõl is függ, hogy kell-e kenni) zsiradékkal és helyezük bele a husit. Sóval és borssal szórjuk meg, majd 200 fokos sütõben 1,5 órán át süssük. Hiába zsírosabb hús a dagadó, ha túl van sütve nagyon kiszárad.
Amikor elkészült, távolítsuk el a tûket, cérnát, hurkapálcát. Szeletelni csak akkor lehet ha hûlt egy kicsit, ezért tálalás elõtt pihentessük kicsit!
Köret: a krumplit hámozzuk, kockázzuk és vaslapot alátéve kevéske olajon, ízlés szerinti sóval megpároljuk.
A töltött dagadó: a dagadóba nagy zsebet készítünk oly módon, hogy a lapos hús közepe táján megkeressük a hártyás-zsíros részt, majd egy hosszú vékony pengéjû késsel felszúrjuk és jobbra balra mozgatással, apró vágó mozdulatokkal kitágítjuk a rést. Nem baj ha kilukad, össze lehet tûzni hústûvel, hurkapálcával, vagy összevarrni cérnával.
A töltelékhez tegyünk fel 4 tojást fõni, az ötödik majd a keverék összetapasztásához kell. Miközben fõnek a tojások, tisztítsuk meg a májat, vágjuk le róla a túl zsíros hártyás részeket, majd alaposan mossuk át!
Egy hagymát vágjunk apróra és serpenyõben kevéske olajon pároljuk üvegesre, majd dobjuk rá a májat. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a többi zöldfûszert. (Az összetevõk közt megadott só és bors mennyisége elegendõ a hús külsejéhez és töltelékhez együttesen, de ez mindig ízlés dolga.) Fedjük le és 10 percig pároljuk, amíg a máj kicsit megkeményszik.
Tegyük félre pár percre amíg a tojásokat megpucoljuk és a kenyeret beáztatjuk, hogy ne legyen annyira forró, mert keveréskör összekapná a nyers tojást. A barnakenyeret áztassuk be annyi vízbe amennyi ellepi, majd 2-3 perc elteltével maroknyi adagonként alaposan nyomkodjuk ki.
Egy robotgép segítségével (vagy villával, de úgy darabosabb lesz és lassabb) készítsünk masszát a fõtt tojásból, a kinyomkodott kenyerekbõl és a fûszeres májból. az egy félretett nyers tojást is hozzá kell adni, az ne maradjon le, mert nagyon szét fog esni a töltelék.
A masszával töltsük meg a dagadót és a végét tûzzük össze. Egy lapos tepsit megkenhetünk (ez szabadon választható és a tepsitõl is függ, hogy kell-e kenni) zsiradékkal és helyezük bele a husit. Sóval és borssal szórjuk meg, majd 200 fokos sütõben 1,5 órán át süssük. Hiába zsírosabb hús a dagadó, ha túl van sütve nagyon kiszárad.
Amikor elkészült, távolítsuk el a tûket, cérnát, hurkapálcát. Szeletelni csak akkor lehet ha hûlt egy kicsit, ezért tálalás elõtt pihentessük kicsit!
Májpástétommal töltött dagadó kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 916.59 kcal |
Fehérje | 35.78 g |
Szénhidrát | 43.89 g |
Zsír | 64.76 g |
Nátrium | 0.84 g |
Élelmi rost | 4.64 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 5499.48 kcal |
Fehérje | 214.64 g |
Szénhidrát | 263.4 g |
Zsír | 388.5 g |
Nátrium | 4.92 g |
Élelmi rost | 27.89 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:916.59kcal45.8%
Fehérje:35.78g71.6%
Szénhidrát:43.89g16.3%
Zsír:64.76g92.5%
Élelmi rost:4.64g18.6%
Nátrium:0.84g35%
Íz jellege:Sós
Címkék:Magyaros
Elkészítés ideje: ~2 óra
További képek: