Húsgombócok vadas szószban recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2012-02-17 14:40:37
Húsgombócok vadas szószban
Hozzávalók 6 személyre:
- 35 dkg Darált sertéshús
- 10 dkg Zsemlemorzsa, prézli
- 2 darab M-es méretû Tyúktojás
- 2 gerezd Fokhagyma
- 2 darab kicsi Vöröshagyma
- 1.5 teáskanál Konyhasó
- 3 szál Sárgarépa
- 1 szál Petrezselyem gyökér (fehér répa)
- 5 dkg Mustár
- 1 evõkanál Kristály cukor
- 10 dkg Tejföl 20%
- 3 evõkanál Finomított napraforgó étolaj
- 1 púpozott evõkanál Búza finom liszt
- 50 dkg Durum száraztészta
- 0.5 darab Citrom
- 3 darab Babér levél
Elkészítése:
A megtisztított sárgarépát, petrezselymet, egy hagymát, egy teáskanál sóval és kb. 1 liter vízzel feltesszük fõni.
A darált húst, a tojásokkal prézlivel fél teáskanál sóval, apróra vágott fokhagymával és felaprított vöröshagymával alaposan eldolgozzuk. Kis gombócokat formálunk belõle és a levesben kifõzzük. (Kipróbálható rizzsel is, de akkor hosszabb lesz a fõzési idõ.)
Közben a durum tésztát is feltesszük és kifõzzük.
Amikor a gombócok megfõttek (fél vagy háromnegyed óra múlva) kiszedjük õket és félretesszük. A levest leszürjük és a sûrûjét vagyis a zöldségeket beöntjük a turmixgépbe és pépesítjük vele. Mehet hozzá kb. 2 deci leves, hogy össze lehessen pépesíteni.
Egy nagyobb lábasban 3 evõkanál olajjal és a liszttel világos rántást készítünk és ráöntjük a masszát. Lehet még kicsit higítani, nehogy túl sûrû legyen.
Néhány babérlevéllel és egy felkarikázott fél citrommal 10 percet rotyogtatjuk, hogy pikáns legyen az aromája, majd nyomunk bele mustárt és egy kevés cukorral kiegyenlítjük az ízeket. Ha sótlan, lehet utánsózni. A végén elkeverjük benne a tejfölt és visszatesszük bele a gombócokat.
A kifõtt tésztával tálaljuk.
A darált húst, a tojásokkal prézlivel fél teáskanál sóval, apróra vágott fokhagymával és felaprított vöröshagymával alaposan eldolgozzuk. Kis gombócokat formálunk belõle és a levesben kifõzzük. (Kipróbálható rizzsel is, de akkor hosszabb lesz a fõzési idõ.)
Közben a durum tésztát is feltesszük és kifõzzük.
Amikor a gombócok megfõttek (fél vagy háromnegyed óra múlva) kiszedjük õket és félretesszük. A levest leszürjük és a sûrûjét vagyis a zöldségeket beöntjük a turmixgépbe és pépesítjük vele. Mehet hozzá kb. 2 deci leves, hogy össze lehessen pépesíteni.
Egy nagyobb lábasban 3 evõkanál olajjal és a liszttel világos rántást készítünk és ráöntjük a masszát. Lehet még kicsit higítani, nehogy túl sûrû legyen.
Néhány babérlevéllel és egy felkarikázott fél citrommal 10 percet rotyogtatjuk, hogy pikáns legyen az aromája, majd nyomunk bele mustárt és egy kevés cukorral kiegyenlítjük az ízeket. Ha sótlan, lehet utánsózni. A végén elkeverjük benne a tejfölt és visszatesszük bele a gombócokat.
A kifõtt tésztával tálaljuk.
Húsgombócok vadas szószban kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 830.77 kcal |
Fehérje | 22.19 g |
Zsír | 42.71 g |
Nátrium | 1.1 g |
Szénhidrát | 91.13 g |
Élelmi rost | 3.17 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 4984.6 kcal |
Fehérje | 133.14 g |
Zsír | 256.37 g |
Nátrium | 6.53 g |
Szénhidrát | 546.75 g |
Élelmi rost | 19.04 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:830.77kcal41.5%
Fehérje:22.19g44.4%
Szénhidrát:91.13g33.8%
Zsír:42.71g61%
Élelmi rost:3.17g12.7%
Nátrium:1.1g45.8%
Íz jellege:Krémes
Elkészítés ideje: ~1.5 óra
További képek: