Paradicsom
2010-08-28 17:52:56
Nem meglepõ módon a burgonyafélék családjába tartozó gyümölcs a paradicsom (Solanum lycopersicum). Azért mondom, hogy nem meglepõ, mert kísértetiesen hasonlít a szerkezete a padlizsánéra. Leggyakoribb fajtája piros színû és kerek, de vannak sárga, körte alakú, hosszúkás fajtái is. Ez a növény is mérgezõ, a termést leszámítva. Egyeseknél bõrkiütést válthat ki már az ha hozzájuk ér a levele, ezért a kiskertben érzékenyek csak kesztûben kötözzék karóhoz a paradicsom növényt. A konyhában nagyon sok ételhez használható, darálva, felvágva, hámozva, frissen egyaránt. A hámozását forró vízzel célszerû elvégezni, oly módon, hogy a friss paradicsomot egy villára vagy tûre szúrjuk, belemártjuk ~ 1 percre (amíg a héja megreped a szára helyénél) a lobogó vízbe, majd deszkára tesszük és lehúzzuk a héját.
100g Tápérték adatai:
Értékelés
Hozzászólások