Friss bazsalikom levél
2010-08-28 17:52:56
A bazsalikom (Ocimum basilicum) a spagettik egyik elmaradhatatlan fûszere, íze a paradicsommal is jól harmonizál. Az olaszok pesto-jának alapanyaga is egyben. Egynyári növény, magról az ablakban is nevelhetõ, így tovább bírja. Újabban a nagy áruházakban is lehet kapni belõle élõ növénykét, mely sokáig szolgálhat nekünk friss levelekkel. A kiskertben tavasszal vethetõ, gyorsan erõteljesen csírázik és hajt. Nyár közepére szüretelhetõ. Én nyár vége felé szoktam a növényeket leszedni szárastul mindenestül (amikor virágzik, mert virágostul még erõsebb aromája van) úgy, hogy legalább egy pár levél maradjon rajtuk, azok még fejlõdnek tovább és friss levelekhez juttatnak az õsz végéig. A levágott növényeket csokorba kötöm és beviszem megszáradni fejjel lefelé lógatva. Amikor megszáradt, textil zacskóban teszem a szekrénybe és így télen is van bazsalikomom, ha a növény mégsem élné túl a telet.
100g Tápérték adatai:
Kalória:23kcal1.2%
Fehérje:3.15g6.3%
Szénhidrát:2.65g1%
Zsír:0.64g0.9%
Élelmi rost:1.6g6.4%
Nátrium:0.004g0.2%
Kategória:
Fûszer
Íz jellege:Fûszeres
Címkék:Gyógynövény
Értékelés
Hozzászólások