Ananász
2010-08-28 17:52:56
Az ananász egy bromélia -féle gyümölcse. Meleg éghajlatokon termesztik, azonban a szobában nevelhetünk saját gyümölcsöt kb. 2-3 áv alatt. Ennek a módja sokak számára ismert: vágjuk le a felsõ leveles részt a megvásárolt gyümölcsrõl úgy, hogy legyen egy kis talpa (maradjon egy kevés a gyümölcsbõl az alján kb. 5 cm). Állítsuk vízbe a talpat és várjunk amíg gyökeret ereszt. Közben a rothadó alsó leveleket és a talp maradványt távolítsuk el. A legalsó levelek közt fognak a gyökerek kibújni. Ezek után ültessük el virágcserépbe, tegyük napos helyre és öntözgessük, mint a többi szobanövényt. Gyorsan fog új leveleket hozni, és növekedésnek indul. Olyan 2 év után eléri azt a méretet amikor a virágzását el lehet mesterséges módon indítani. Tavasszal egy rothadó gyümölcsöt tegyünk a cserépbe a növény mellé (de ne érjen hozzá), és egy nejlon zacskót húzzunk a tetejére (átlátszót). A gyümölcs bomlástermékeként keletkezõ ammóniától az ananász növényünk virágzásnak indul. Ekkor eltakaríthatjuk a maradványokat, és már csak várni kell a gyümit. Az természetesen tovább hajtatható.
100g Tápérték adatai:
Értékelés
Hozzászólások