Sárgarépa fõzelék recept ( képpel )
és a kalória tartalma
2014-04-03 09:09:16
Sárgarépa fõzelék
Hozzávalók 4 személyre:
- 70 dkg Zsenge sárgarépa
- 0.5 darab Citrom
- 2 kávéskanál Szárított petrezselyem
- 2 gerezd Fokhagyma
- 3 evõkanál Finomított napraforgó étolaj
- 1 evõkanál Búza finom liszt
- 2 dl Tejföl 12%
- 2 dl Tehéntej 1,5%-os
- 1 kávéskanál Konyhasó
- 1 evõkanál Kristály cukor
- 0.5 kocka Leveskocka
Elkészítése:
A tavasz elsõ harmadában nem bõvelkedünk friss zöldségben, a szervezet vitaminraktárai pedig kezdenek kimerülni. A tavaszi fáradtság elkerülése végett vitaminban és rostban gazdag táplálkozásra lenne szükség, amit ilyentájt legfeljebb a télre eltárolható zöldségek tudnak biztosítani. A tárolás során azonban ezeknek egy része lebomlik. A sárgarépa szerencsére olyan gyökérzöldség, amely frissen is elérhetõ majdnem egész évben, így biztosan ilyenkor is kapható bármelyik zöldségesnél.
A sárgarépa-fõzelék nagyon tápláló, vitaminban gazdag, könnyen emészthetõ és ezzel a fokhagymás-citromos fûszerezéssel meglepõen finom köret lehet. (De fogyaszthatjuk önmagában is mondjuk egy vacsira, én is úgy ettem.)
Elkészítése:
A zsenge sárgarépát vékonyan hámozzuk meg és vágjuk minél kisebbre, hogy lerövidítsük a fõzési idõt. A két gerezd apróra vágott fokhagymát egy evõkanál felforrósított olajon forgassuk meg (ne pirítsuk), dobjuk rá a répát, majd öntsük fel annyi vízzel amennyi éppenhogy ellepi.
Adjuk hozzá a petrezselyem levelet, fél leveskockát, sót, cukrot és fél citrom lereszelt héját, valamint a kifacsart levét! Fõzzük ~fél órát, majd 2 evõkanál olajból és egy csapott evõkanál lisztbõl készített zsemleszínû rántással rántsuk be és villámgyorsan kevergetve higítsuk meg a tejjel.
Amikor újra rotyog, adjuk hozzá a tejfölt, keverjük krémesre és fortyantsuk meg egy fél pillanatra.
Nagyon egyszerûen, gyorsan elkészíthetõ és tényleg nagyon finom! Nem úgy finom, mint a finomfõzelék :) , hanem tényleg.
A sárgarépa-fõzelék nagyon tápláló, vitaminban gazdag, könnyen emészthetõ és ezzel a fokhagymás-citromos fûszerezéssel meglepõen finom köret lehet. (De fogyaszthatjuk önmagában is mondjuk egy vacsira, én is úgy ettem.)
Elkészítése:
A zsenge sárgarépát vékonyan hámozzuk meg és vágjuk minél kisebbre, hogy lerövidítsük a fõzési idõt. A két gerezd apróra vágott fokhagymát egy evõkanál felforrósított olajon forgassuk meg (ne pirítsuk), dobjuk rá a répát, majd öntsük fel annyi vízzel amennyi éppenhogy ellepi.
Adjuk hozzá a petrezselyem levelet, fél leveskockát, sót, cukrot és fél citrom lereszelt héját, valamint a kifacsart levét! Fõzzük ~fél órát, majd 2 evõkanál olajból és egy csapott evõkanál lisztbõl készített zsemleszínû rántással rántsuk be és villámgyorsan kevergetve higítsuk meg a tejjel.
Amikor újra rotyog, adjuk hozzá a tejfölt, keverjük krémesre és fortyantsuk meg egy fél pillanatra.
Nagyon egyszerûen, gyorsan elkészíthetõ és tényleg nagyon finom! Nem úgy finom, mint a finomfõzelék :) , hanem tényleg.
Sárgarépa fõzelék kalória táblázata:
Tápérték adatok 1 adaggal számolva:
Kalória | 289.33 kcal |
Fehérje | 6.56 g |
Szénhidrát | 32.56 g |
Zsír | 14.63 g |
Nátrium | 1.58 g |
Élelmi rost | 6.64 g |
Tápanyag a teljes mennyiségben:
Kalória | 1157.28 kcal |
Fehérje | 26.21 g |
Szénhidrát | 130.2 g |
Zsír | 58.5 g |
Nátrium | 6.3 g |
Élelmi rost | 26.58 g |
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:289.33kcal14.5%
Fehérje:6.56g13.1%
Szénhidrát:32.56g12.1%
Zsír:14.63g20.9%
Élelmi rost:6.64g26.6%
Nátrium:1.58g65.8%
Íz jellege:Krémes
Elkészítés ideje: ~0.75 óra
További képek: