Címlap Receptek Májpástétommal töltött dagadó

Májpástétommal töltött dagadó recept ( képpel )

és a kalória tartalma


Májpástétommal töltött dagadó

Hozzávalók 6 személyre:

  • 30 dkg Csirke máj
  • 5 darab M-es méretû Tyúktojás
  • 1 darab kicsi Vöröshagyma
  • 1 teáskanál Konyhasó
  • 6 tekerésnyi õrölt Fekete bors
  • 1 evõkanál Extra szûz olíva olaj
  • 3 szelet Rozskenyér
  • 1 kávéskanál Szárított tárkony
  • 1 kávéskanál Szárított petrezselyem
  • 0.2 kávéskanál Szárított rozmaring
  • 0.2 kávéskanál Õrölt kömény
  • 100 dkg Burgonya (krumpli)
  • 80 dkg Sertés dagadó

Elkészítése:

Ehhez a fogáshoz én egyszerû párolt burgonyát készítettem, de bármi mással is tálalhatjuk.

Köret: a krumplit hámozzuk, kockázzuk és vaslapot alátéve kevéske olajon, ízlés szerinti sóval megpároljuk.

A töltött dagadó: a dagadóba nagy zsebet készítünk oly módon, hogy a lapos hús közepe táján megkeressük a hártyás-zsíros részt, majd egy hosszú vékony pengéjû késsel felszúrjuk és jobbra balra mozgatással, apró vágó mozdulatokkal kitágítjuk a rést. Nem baj ha kilukad, össze lehet tûzni hústûvel, hurkapálcával, vagy összevarrni cérnával.

A töltelékhez tegyünk fel 4 tojást fõni, az ötödik majd a keverék összetapasztásához kell. Miközben fõnek a tojások, tisztítsuk meg a májat, vágjuk le róla a túl zsíros hártyás részeket, majd alaposan mossuk át!

Egy hagymát vágjunk apróra és serpenyõben kevéske olajon pároljuk üvegesre, majd dobjuk rá a májat. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a többi zöldfûszert. (Az összetevõk közt megadott só és bors mennyisége elegendõ a hús külsejéhez és töltelékhez együttesen, de ez mindig ízlés dolga.) Fedjük le és 10 percig pároljuk, amíg a máj kicsit megkeményszik.

Tegyük félre pár percre amíg a tojásokat megpucoljuk és a kenyeret beáztatjuk, hogy ne legyen annyira forró, mert keveréskör összekapná a nyers tojást. A barnakenyeret áztassuk be annyi vízbe amennyi ellepi, majd 2-3 perc elteltével maroknyi adagonként alaposan nyomkodjuk ki.

Egy robotgép segítségével (vagy villával, de úgy darabosabb lesz és lassabb) készítsünk masszát a fõtt tojásból, a kinyomkodott kenyerekbõl és a fûszeres májból. az egy félretett nyers tojást is hozzá kell adni, az ne maradjon le, mert nagyon szét fog esni a töltelék.

A masszával töltsük meg a dagadót és a végét tûzzük össze. Egy lapos tepsit megkenhetünk (ez szabadon választható és a tepsitõl is függ, hogy kell-e kenni) zsiradékkal és helyezük bele a husit. Sóval és borssal szórjuk meg, majd 200 fokos sütõben 1,5 órán át süssük. Hiába zsírosabb hús a dagadó, ha túl van sütve nagyon kiszárad.

Amikor elkészült, távolítsuk el a tûket, cérnát, hurkapálcát. Szeletelni csak akkor lehet ha hûlt egy kicsit, ezért tálalás elõtt pihentessük kicsit!

Májpástétommal töltött dagadó kalória táblázata:

Tápérték adatok 1 adaggal számolva:

Kalória916.59 kcal
Fehérje35.78 g
Szénhidrát43.89 g
Zsír64.76 g
Nátrium0.84 g
Élelmi rost4.64 g

Tápanyag a teljes mennyiségben:

Kalória5499.48 kcal
Fehérje214.64 g
Szénhidrát263.4 g
Zsír388.5 g
Nátrium4.92 g
Élelmi rost27.89 g
Köszönjük a receptet Betti felhasználónknak!
(INBÉ) Tápanyag igényemet ennyire elégíti ki:
Kalória:916.59kcal45.8%
Fehérje:35.78g71.6%
Szénhidrát:43.89g16.3%
Zsír:64.76g92.5%
Élelmi rost:4.64g18.6%
Nátrium:0.84g35%
Elkészítés ideje: ~2 óra
Ha hasznosnak találtad vagy tetszett, kérlek oszd meg!
Értékelés

További képek:

Hozzászólások
Hozzászólni belépés után tudsz!