Elkészítése:
A tavasz elsõ harmadában nem bõvelkedünk friss zöldségben, a szervezet vitaminraktárai pedig kezdenek kimerülni. A tavaszi fáradtság elkerülése végett vitaminban és rostban gazdag táplálkozásra lenne szükség, amit ilyentájt legfeljebb a télre eltárolható zöldségek tudnak biztosítani. A tárolás során azonban ezeknek egy része lebomlik. A sárgarépa szerencsére olyan gyökérzöldség, amely frissen is elérhetõ majdnem egész évben, így biztosan ilyenkor is kapható bármelyik zöldségesnél.
A sárgarépa-fõzelék nagyon tápláló, vitaminban gazdag, könnyen emészthetõ és ezzel a fokhagymás-citromos fûszerezéssel meglepõen finom köret lehet. (De fogyaszthatjuk önmagában is mondjuk egy vacsira, én is úgy ettem.)
Elkészítése:
A zsenge sárgarépát vékonyan hámozzuk meg és vágjuk minél kisebbre, hogy lerövidítsük a fõzési idõt. A két gerezd apróra vágott fokhagymát egy evõkanál felforrósított olajon forgassuk meg (ne pirítsuk), dobjuk rá a répát, majd öntsük fel annyi vízzel amennyi éppenhogy ellepi.
Adjuk hozzá a petrezselyem levelet, fél leveskockát, sót, cukrot és fél citrom lereszelt héját, valamint a kifacsart levét! Fõzzük ~fél órát, majd 2 evõkanál olajból és egy csapott evõkanál lisztbõl készített zsemleszínû rántással rántsuk be és villámgyorsan kevergetve higítsuk meg a tejjel.
Amikor újra rotyog, adjuk hozzá a tejfölt, keverjük krémesre és fortyantsuk meg egy fél pillanatra.
Nagyon egyszerûen, gyorsan elkészíthetõ és tényleg nagyon finom! Nem úgy finom, mint a finomfõzelék :) , hanem tényleg.