Kalória Kalkulátor

-tól -ig
Keresés
Név, cím, leírás
+ További/Egyéb szűrőfeltétel hozzáadása
Kattintson ide az adatok elküldéséhez!

Elkészítése:

A kínaikelbõl ugyanúgy készíthetjük a fõzeléket mint a sima kelkáposztából, esetleg kicsit jobban lehet fûszerezni, mert az íze gyengébb.

Két krumplit pucoljunk meg és daraboljuk kicsi lapos kockákra, hogy majd egyidõben fõjön meg a képosztával. Tegyük is fel egy lábasban fõni kb. két bögre vízzel, a sóval, az apróra vágott fokhagymával, pirospaprikával és õrölt köménymaggal.

A kínaikel fejet áztassuk vízbe és egy hegyes éles késsel vágjuk ki a torzsáját. A kínaikel torzsája kicsi, mert belül is zsenge levelek vannak, úgyhogy nem pocsékol. A levelek többsége ekkor leesik.

A hosszúkás leveleket csokorba fogva, szeleteljük fel õket keresztbe ujjnyi szélességben. Elég soknak tûnhet majd a lábasban de a kel összeesik.

Dobjuk a krumplira és fõzzük kb. fél órát. Amikor a krumpli is kenõdik és a káposzta is megpuhult, akkor egy fél evõkanál zsírból és egy evõkanál lisztbõl készítsünk zsemleszínû (világos) rántást és rántsuk be vele a fõzeléket.

Ellenõrizzük a sót! Adjuk hozzá a tejfölt és egyet rottyantsunk rajta.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A pulykacombot alaposan mossuk meg (csontozzuk ki ha csontos, de akkor nagyobb mennyiségre van szükség) és vágjuk ki az ereket és inakat belõle. A pulykacomb nagyon finom, de ha rosszul készítjük elõ el lehet rontani.

Az elkészítés lényege, hogy nagyon meg kell tisztítani az erektõl és inaktól (ahogy a férjem mondja: az élettõl), mert nem fõnek puhára rajta. Fontos még a darabolás: a pulyka húsát minden esetben rostirányra merõlegesen kell darabolni ahogy a marhánál, mert erõsek a szálak.

Innentõl ugyanúgy készül, mint bármely pörkölt.

A hagymát vágjuk apróra és fél evõkkanál zsíron a sóval pároljuk üvegesre. A tûzrõl levéve adjuk hozzá a pirospaprikát és öntsük fel egy kis vízzel. A pulyka sokáig fõ, elfövi a levét ezért elõre fel lehet önteni, akkor nem kell annyira ügyelni, nem fog odaégni.

Dobjuk bele a húst, kevergessük meg, majd kis lángon hagyjuk fõni 1.5 órát. Idõnként nézzünk rá és rázogassuk meg. Mielõtt szétesne a hús, de már porhanyós, elkészült.

A kínaikel fõzelékkel nagyon finom egyszerû étel.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A karikára vágott póréhagymát és fokhagymát egy teáskanál olajon megfuttatjuk, felöntjük az erõlevessel (kocka + fél liter víz). Addig fõzzük, míg a hagymák megpuhulnak, hozzáadunk még két dl vizet, összeturmixoljuk. A joghurtot habverõvel hozzákeverjük, ízesítjük borssal, szerecsendióval. Apróra vágott snidlinggel díszíthetjük.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A cukkinit lereszeljük, besózva állni hagyjuk. A darált csirkemellet összekeverjük az apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával, mustárral. Sóval, borssal, ízlés szerint oregánóval fûszerezzük. A zabpelyhet kevés langyos vízben állni hagyjuk, hogy megszívja magát. A cukkinit kinyomkodjuk, és a zabpehellyel meg a felvert tojással a húshoz adjuk. Legalább egy órára hûtõbe tesszük. Ha túl híg a massza, akkor egy evõkanál rozslisztet teszünk hozzá. Olajjal vékonyan kikent teflon serpenyõben evõkanállal lepénykéket formázunk, oldalanként pár perc alatt megsül. Barna rizzsel vagy salátával is fogyaszthatjuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A hozzávalókat kenyérsütõ gépbe teszem (elõször a víz, olaj, aztán a liszt fele, a só, a fûszerek, a cukor, a liszt másik fele, a végén az élesztõ), dagaszt-keleszt programot elindítom. Ha a tészta megkelt, 16 részre osztom, kis bucikat formázok belõlük, sütõpapírral bélelt tepsibe teszem õket (egymástól jó messze). Meleg helyen, vagy langyos sütõben még 20-30 percet pihentetem õket, majd a tetejüket megkenem langyos vízzel. Forró sütõben megsütöm õket. Kihûlés után kiválóan fagyasztóba is lehet tenni.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Az olajon a kevés lisztet kicsit megpirítom, ráöntöm a sûrített paradicsomot, a vizet, sózom-borsozom-fûszerezem ízlés szerint, belemorzsolom a pirított hagymás kockát, ízlés szerint pötyivel édesítem, összeforralom, és már tálalhatom is.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Megcsinálod
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Ez egy gyorsan elkészíthetõ kényelmes, de ízletes leves. Fagyasztott májgombóc helyett lehet házilag is májgaluskát készíteni bele. A csipetkét pedig ízesíthetjük más fûszerekkel is.

A répákat hámozzuk meg és vágjuk nagyobb darabokra. Egy teáskanál sóval, egy darabka póréhagymával és a zöldségkeverékkel tegyük fel fõni 1,5 liter vízzel.

Kb. fél óra elteltével az egy tojásból, és a lisztbõl a petrezselyem levéllel és a fokhagymaporral keverjünk sûrû tésztát és két kanál segítségével szaggassuk a levesbe.

Fõzzük 3-4 percig, majd tegyük bele a májgombócokat. Fõzzük együtt még 5 percet.

Nagyon egyszerû, gyors és finom.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Ilyenkorra a kertben több zöldfûszer is megnõtt már, kombinálhatjuk õket salátának ízlés szerint.

A Zöldfûszereket és a pitypang leveleket mossuk meg, tegyük tányérra és locsoljuk meg pici olíva olaj méz és citromlé keverékével.

Aki jobban szereti úgy darabolja fel õket!

Fogyasszuk magában vagy köretként sülthúshoz.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A meggyet mossuk meg és magozzuk ki. Tegyük fel fõni ízlés szerint fahéjjal és 3 evõkanál(vagy tetszés szerint) cukorral.

Amikor felforrt, fõzzük 5-10 percig, hogy a víz pirosodjon, majd 1-2 evõkanál rizslisztet 1 deci tejjel keverjünk el és ezzel a csomómentes keverékkel sûrítsük be.

Öntsük még fel 2 deci tejjel, hogy ne szósz legyen belõle.

Hidegen a legfinomabb és nagyon könnyen-gyorsan elkészíthetõ.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

elkészítés
Piskóta készítése:

Kivajazunk egy 24 cm átmérõjû kapcsos tortaformát és az aljába méretre vágott sütõpapírt teszünk.
A tojásokat és a cukrot 4 perc alatt robotgéppel fölhabosítjuk.
A lisztet, sütõport és a kakaót összekeverjük és fakanállal óvatosan a tojáshabhoz forgatjuk.
A tortaformába öntjük a masszát és 175 fokon 12 perc alatt megsütjük. Ha kész, kihûtjük.
Töltelék készítése:

A zselatint 1 dl vízzel elkeverjük, majd takaréklángon addig kevergetjük, amíg a zselatin feloldódik.
Félretesszük hûlni, közben a porcukrot simára keverjük 2-3 kanál forró vízzel egy nagy keverõtálban.
A porcukorhoz adjuk a túrót, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a citromhéjat, a citromlevet, a tejfölt és a zselatinos vizet. Robotgéppel 1-2 perc alatt összedolgozzuk és végül fakanállal beleforgatjuk a tejszínhabot.
Összeállítás:

A piskótát kivesszük a formából, lehúzzuk róla a sütõpapírt és miután a formát elmostuk és szárazra töröltük, visszatesszük bele.
Megöntözzük 1 dl víz és 5 dkg cukor összemelegített keverékével, elsimítjuk rajta a túrós tölteléket és a tetejét vastagon megszórjuk kakaóporral.
A tortát 1 napig hûtõben tartjuk. Tálalás elõtt késsel finoman körbevágjuk és kiszedjük a formából.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Bármilyen salátát tartalmazó kész keverék megteszi alapnak, ezt lehet tetszõleges zöldségekkel gazdagabbá tenni. A magvak érdekes ízt adnak a salátának és apró finom kis meglepetések amikor az ember ráharap.

A céklát végjuk vékony csíkokra és dobjuk a salátához, valamint még tegyünk hozzá fél doboz csemege kukoricát, hogy a gyerekek is megegyék :)

Az öntetet készen is megvásárolhatjuk, de a házilag kevert mindig finomabb.

A kefírt vagy joghurtot a sóval, kaporral, olajjal, mustárral ecettel cukorral keverjük simára. Egy csemege uborkát vágjunk nagyon nagyon apró kockákra (~3x3mm) és adjuk a keverékhez. A fokhagymát is aprítsuk nagyon fel, vagy használjunk szárítottat és adjuk az öntethez.

Locsoljuk meg vele a salátát és hagyjuk 1 órát állni mielõtt tálaljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

- 1 fél cukkini
- grill fûszer
- sajt
- paradicsom
- tejföl
- olaj

A cukkinit karikákra vágjuk, és befûszerezzük. Hûtõben egy órácskát állni hagyjuk, majd az egyik oldalán minimális olajban megsütjük. Mikor megfordítjuk, egybõl rátesszük a sajtkockákat (lapos kb. cukkini nagyságú) és addig sütjük lassú tûzön, míg meg nem olvad a sajt a tetején. Akár meg is fordíthatjuk újra, és megpiríthatjuk rajta a sajtot. Ha kész, tányérra helyezzük a cukkinifalatokat, majd egy kisebb paradicsomot vékony szeletekre vágunk, és mindegyikre rakunk egyet. Tetejét megkenjük tejföllel és máris fogyasztható!

Jó étvágyat! :)
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Melegítsük elõ a sütõt 190 fokra.

A cukrot daráljuk le, hogy porcukorral dolgozhassunk. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük habosra a sóval, sütõporral és porcukorral. Verjük fel keményre a tojásfehérjét, a habos sárgájához adjuk hozzá óvatosan a lisztet, majd a fehérje felét, hogy sima folyós masszát kapjunk.

A fehérje maradékát finoman keverjük a masszához, hogy könnyû tésztát kapjunk. Egy margarinnal megkent zsírpapírral kibélelt nagy tepsibe töltsük be a maszát és oszlassuk el egyenletesen.

Süssük 15-20 percig, illetve addig amíg már nem ragad és a teteje is arany színû. Vegyük ki a sütõbõl és egy konyharuhára borítsuk tetejével lefelé a piskótalapot. Óvatosan húzzuk le a talpáról a papírt és még forrón szorosan tekerjük fel csigává a konyharuhával.

Tegyük félre kicsit hûlni. Amikor már langyos és megtartja a formáját, tekerjük ki a csigát és kenjük meg alaposan eperlekvárral, majd göngyöljük vissza és kenjük meg kívül is.

Tegyük a hûtõbe és amikor teljesen meghûlt és a lekvárt is felszívta, akkor szórjuk meg a tetejét porcukorral. Szeletelve tálaljuk. A legjobb állagot 1-1,5 nap múlva éri el, de addigra többnyire elfogy :)

Tároljuk hûtõben.

A piskótalap melegen feltekerésének a lényege, hogy a tészta ne törjön össze, hanem felvegye a tekercs formát. Amikor a piskótatészta kihûl, már nem formázható, hanem rugalmas. Egy-két nap alatt pedig a hûtõben felszívja a párát és elveszti a túlzott rugalmasságát.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A gyümölcsöket megmossuk, felaprítjuk (kis kockákra vágjuk). a szõlõt leszemezzük, a dinnyét kimagozzuk, meghéjazzuk és szintén kockákra vágjuk.

Lehet bármilyen gyümölcsöt használni, ami van, akár kompótot is.

A vizet felforraljuk, belekeverjük a cukrot és a rumaromát, majd a gyümölcsöket megforrázzuk vele.

Hûtve tálaljuk.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A túrót villával összetöröm. A hagymát és a paradicsomot apróra vágom, az olíva olajjal együtt hozzákeverem a túróhoz. Sózom, megszórom bazsalikommal. Hûtõbe teszem, picit állni hagyom, hogy az ízek összeérjenek. Pirítósra kenve fogyasztható.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A sütõtököt többféleképpen lehet fûszerezni, mi édeskésre szoktuk csinálni, de sósan is el lehet készíteni.

A sütõtököt mossuk meg, vágjuk négybe, magozzuk ki, majd ízlés szerint vágjuk tetszõleges méretû darabokra. A héját célszerû rajta hagyni, mert az alja meg fog égni, mire a többi része átsül. A héja sütés után könnyedén lehúzható, sõt akár ki is lehet belõle kanalazni a finom krémes sült tököt.

Kenjük meg olajjal, enyhén sózzuk meg és egyenletesen szórjuk rá a cukrot. Szintén egyenletesen szórjuk meg a fûszerekkel és legalább 1,5 órán át 190 fokon süssük. Néha kicsit meg lehet billegtetni, mert a közepébe folyik az olvadt cukor, azt célszerû eloszlatni, hogy egyenletes legyen az íze.

Amikor kész van, puha mint a vaj. Vegyük ki a sütõbõl, majd hagyjuk kicsit hûlni.

Aki sósan szereti, az próbálja ki a sütõtök krémet a következõ módon elkészítve: hámozzuk meg a hideg sült tököt, majd egy villával nyomkodjuk el. Adjunk hozzá egy fõtt tojást, kevés mustárt csipet cukrot, és sózzuk borsozzuk ízlés szerint. Kevés olajjal lehet krémesebbé tenni, vagy a tojás-mustár-olaj hozzávalók helyett majonézzel is el lehet keverni. Nagyon finom kenyérre kenve.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

2 db alma
2 db tojás
5 dkg zabpehely
0,5 csomag sütõpor
10-15 csepp édesítõszer(ízlés szerint)
fahéj ízlés szerint

Az almát meghámozva, kimagozva lereszeljük és összekeverjük a többi hozzávalóval. (A zabpelyhet akár le is lehet darálni.)A masszát medvetalp sütõformába adagoljuk (1 evõkanál 1 adag), majd elõmelegíttett sütõben 200°C-on 10-15 percig sütjük.
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

A cukrot daráljuk meg, hogy porcukorral dolgozhassunk, és a margarint vegyük ki a hûtõbõl meglágyulni. kb. 5 deka háztartási kekszet daráljunk meg.

A túrót egy villával vagy krumplinyomóval törjük össze, csipet sót és a cukrot adjuk hozzá. Kissé meg fog nedvesedni. Adjuk hozzá a margarint, az aromákat (kókusz és mandula), a háztartási kekszet és 5 deka kókuszreszeléket. Alaposan dolgozzuk össze. Picit lágy, de pár óra alatt visszakeményedik.

Formázzunk belõle golyókat, majd forgassuk meg a többi kókuszreszelékben. Tegyük hûtõbe pár órára hogy megkeményedjen és összeérjenek az ízek.

Kb. 32 darab golyó lesz fél kiló túróból, és nagyon finom. A mandula aromával kell egy kicsit vigyázni, mert ha túl sok menne bele keserû lesz! (az arányokat tekintve az aromákat: mandula/kókusz : 3/10 )
Egy adag kalória tartalma: kcal

Elkészítése:

Az elkészítése elég macera és pazarló, de nagyon finom lekvár készíthetõ ebbõl a vadon termõ gyümölcsbõl.

Az elõkészített kökényt nagyon alaposan mossuk meg, majd egészben tegyük fel fõni, hogy megpuhuljon. (Kb. 10 perc fõzés elegendõ neki.)

Egy fazékra tegyünk sûrû szitát (nagy szûrõt), majd fakanállal törjük át, hogy a nagy magok és héjdarabok ne kerüljenek a masszába (majdnem a fele mag és héj lesz), majd azonos mennyiségû cukorral keverjük el és fõzzük össze pár perc alatt.

Nem szükséges hozzá semmilyen adalék vagy sûrítõ anyag, mert a kökénynek magas a pektin tartalma, így magától is besûrûsödik. (De ha nem vagy oda a túl cukros lekvárért, 2:1-es dzsemfixet, vagy diabetikus befõzõszert is használhatsz hozzá, habár akkor lesz benne tartósítószer.)

A fortyogó lekvárt töltsük elõzõleg alaposan elmosott üvegekbe, zárjuk jól le, majd a szokásos módon állítsuk fejre 5 percre, majd visszaforgatás után hagyjuk magától kihûlni.

Az 1:1-es cukor gyümölcs aránnyal tartósítószer nélkül készített lekvárok 2-3 évig is elállnak.
Egy adag kalória tartalma: kcal
Vissza 1 2 3 Tovább
Ha hasznosnak találtad vagy tetszett, kérlek oszd meg!
Csatlakozz facebook oldalunkhoz!